EVLENME EHLİYETİ BELGESİ

Nikah başvurularında, evlenmek isteyen eşlerin evlenmesine engel bir durumun olup olmadığının resmi olarak incelenmesi, eşlerin medeni hali gibi durumları ile evlilik ehliyetine sahip olduğunun kanıtlanması gerekmektedir. Nikah başvurusu yapılabilmesi için evlilik ehliyeti gerekmektedir. Evlenme ehliyeti üç alt başlık ile incelenir.

  1. Evlenme yaşı
  2. Ayırt etme gücü
  3. Yasal temsilci izni
  4. EVLENME YAŞI

Evlenme yaşı ikiye ayrılmaktadır.

  1. Olağan evlenme
  2. Olağanüstü evlenme

1.1 OLAĞAN EVLENME

Olağan evlenme yaşı 17’nin ihlali ve yasal temsilci ile mümkündür. Bu durumda evlenecek olan kişi eğer ki 17 yaşını doldurmuş ise ve kişinin yasal temsilcisinin bu durumda izni var ise kişi evlenebilir.

1.2 OLAĞANÜSTÜ EVLENME

Olağanüstü 16 yaşın ihmali, olanak oldukça yasal temsilcisi izni ve mahkeme iznidir. Eğer kişi 16 yaşını doldurmuş ise ve mahkeme kişinin evlenmesine izin veriyorsa kişi evlenebilir.

  • AYIRT ETME GÜCÜ

Kişinin hukuki işlem yapabilme bunların sonuçlarını algılayabilme gücüdür. Kişinin ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir.

  • YASAL TEMSİLCİ İZNİ

18 yaşını doldurmuş olan kimse, yasalca temsilci izni olmadan evlenebilmektedir. Kişi eğer 18 yaşını doldurmuş ise ancak ayırt etme gücüne sahip değil ise evlenemez. Ayrıca hakim evlenmeye izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra küçük ya da kısıtlının evlenmesine izin vermeyebilir.

EVLENME ENGELLERİ

Evlenme engelleri ikiye ayrılır.

  1. Kesin evlenme engelleri
  2. Kesin olmayan evlenme engelleri

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir