BORÇLAR HUKUKU

Borç, herhangi bir konu üzerinde bir başka kişi ya da kişilere karşı ödenmesi gereken maddi yükümlülüktür.

Örneğin;

-Satılan herhangi bir malın alıcıya devredilmesi işlemleri.

-Kişi ya da kişilere haksız bir fiil uygulandığında zarar veren kişinin mağdur olan kişi ya da kişilere ödemekle yükümlüğü olduğu tazminat.

-Sebepsiz zenginleşme yaşanmış ise zenginleşen tarafın iade sorumluluğu.

>>Borcun konusunu ise edim oluşturur. Borcun edim oluşturması için hukuki açıdan korunmaya değer bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Borcun konusunu oluşturan edim, maddi bir karşılık verme borcu, bir olayı gerçekleştirme borcu ya da yapamama borcu şeklinde gerçeklebilir. Örneğin; Satılan malın alıcıya teslim edilmesi, verme borcudur. Bir borcun verme ya da vermeme şeklinde gerçekleşmesi borçlunun olumlu davranışı olarak nitelendirilir. Ancak yapmama şeklindeki borçlar kaçınma olarak yerine getirilir. Edimin ani edim ya da süreli edim şeklinde yapılması da mümkündür. Bu durumda borcun yerine getirilmesi belirli bir süreye bağlanmış durumdadır.

Verme borcu şeklinde oluşturulan borçlar da parça borcu, çeşit borcu ve seçimlik borç olarak üç alanda incelenmektedir.

Kişiler borcun konusunu en ince ayrıntısına kadar özelliklerini belirterek oluşturmuş ise parça borcu denilmektedir. Kişinin kolyesini bağışlaması bir parça borcudur.

Kişiler borcun konusu cinsi belirtilerek oluşturulmuş ise çeşit borcu adı verilmektedir. Kilo ile buğday satmak bir çeşit borcudur. Ancak ambardaki bütün buğdayların ya da yarısının borç olarak kabul edilmesi durumunda sınırlı çeşit borç adını almaktadır.

Kişiler borcun konusunu birden çok şekilde oluşacağının ve bu edimlerden bir kaçının yerine getirileceği konusunda anlaşmış ise seçimlik borç adını almaktadır.

>>Borçlar hukuku ise kişilerin aralarındaki borç ilişkisini hukuki olarak ele alıp inceleyen ve tarafların haklarını belirleyen bilim dalıdır.

Borçlar hukukunun amacı alacaklı ve borçlu kişilerin haklarını savunmaktır.

>>Hukuku ilişkilerden kaynaklanan sorumluluklar

Hukukun ön gördüğü davranışların dışında hareket eden kişilerin bu tavırları karşısında verdikleri zararları karşılamakla yükümlü olmalarına sorumluluk adı verilmektedir. Sorumluluk, alacaklıya borçlunun malvarlığını zorla paraya çevirme hakkı tanımaktadır. Alacaklı devletin organlarını kullanarak borçludan her şekilde borcunu satın alma yoluna gidebilmektedir. Bunun yanı sıra kanun, bazı durumlarda borçlunun sorumluluğunu sınırlandırmıştır.

Bunlar;

Borçlunun sadece belirli bir mal ya da mallar üzerindeki sorumluluğu. Örneğin; alacaklının sadece rehnin konusu olan eşyayı para çevirebilmesidir.

Borçlunun yalnızca belirlenen bir miktar üzerindeki sorumluluğu. Örneğin; borçluya kefil olan kişi ya da kişilerin sadece kefil oldukları kısımdan sorumlu olmaları durumudur.

>>Borcun Kaynakları, genel hükümler de üç başlıkta ele alınmaktadır.

Bunlar; sözleşmeden doğan borç ilişkileri, haksız fiillerden doğan borç ilişkileri ve sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileridir.

Belirtilen borç kaynaklarının dışında kanunun öngördüğü başka borç kaynakları da bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak, hısımlık ilişkisinden doğan nafaka borçları veya vekaletsiz iş görden kaynaklı doğan borçlar sayılabilmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir