Evlilikler bozulduğunda genellikle çocuk düzenlemeleri ve mali konular gibi evlilikler bozulduğunda, genellikle çocuk düzenlemeleri veya mali konular gibi çözülmesi gereken başka sorunlar da vardır. Kadın Hakları, Çocuklar ve hukuk gibi yararlı olabilecek bir dizi başka yasal kılavuz sağlar : ebeveynler ayrıldığında ve Evliliğin sona ermesinden sonra mali düzenlemeler için bir kılavuz.
Boşanma gerekçeleri
Boşanmanın tek gerekçesi, evliliğinizin geri dönüşü olmayan bir şekilde bozulmuş olmasıdır. Geri alınamaz bir şekilde, evliliğin kalıcı olarak bozulduğu ve düzeltilemeyeceği anlamına gelir.Evliliğinizin geri dönüşü olmayan bir şekilde sona erdiğini kanıtlamak için, boşanma dilekçenizde beş gerçekten birini belirtmelisiniz
Zina – Kocanız başka bir kadınla zina yaptı veya eşiniz bir erkekle zina yaptıysa (Zina, evli bir kişi ile eşi olmayan karşı cinsten bir kişi arasındaki cinsel ilişkidir.) Kocanız veya eşiniz zina yaptığını kabul edip boşanma davasını kabul ederse, boşanma muhtemelen mahkeme tarafından kabul edilecektir. Eşiniz zina yaptığını kabul etmezse, mahkemeye zina kanıtı sunmanız gerekecektir.
Mantıksız davranışlar– Aile içi şiddetten sevgi ve şefkati engellemeye kadar çok çeşitli davranışları içerebilir. Genel olarak, eşinizin davranışına dört veya bes örnek vermeniz gerekecektir. Evlilik sırasındaki mantıksız davranışların ilk, en kötü ve en son olayını dahil etmek yardımcı olabilir.
Son mantıksız davranış– Olaydan sonra 6 ay boyunca çift olarak yaşamaya devam ederseniz, mahkemeye eşinizle birlikte yaşamanızın makul bir şekilde beklenemeyeceğini kanıtlamak daha zor olabilir.
Firarlık– Kocanız sizi en az iki senedir terk ettiyse.
Boşanan Kadının Haklarından Biri Nafaka
Nafaka, bir ayrılık veya boşanma sözleşmesi kapsamında eşe verilen mahkeme kararıyla ödenen ödemeleri ifade eder . Bunun nedeni, daha düşük bir gelir elde eden veya bazı durumlarda hiç geliri olmayan eşe maddi destek sağlamaktır.
Nafaka alma şartları
Her bir nafaka türü için farklı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlandığı durumlarda nafaka alınması mümkündür. Boşanma davasının devamı sırasında ya da davanın sonrasında;
– Düzensiz geliri olan, düşük geliri olan veya hiç geliri olmayan kişiler,
– İş akdini sonlandırmış ya da işten çıkarılmış olan kişiler,
– Asgari ücret karşılığında çalışan kişiler yoksulluk nafakası alabilir.
Kimler nafaka alamaz?
– Düzenli geliri olan
– Belirli bir mesleği olan ve kendi isteğiyle mesleği icra etmekten vazgeçen kişiler,
– Bankada belirli bir mevduat hesabı olan düzenli faiz geliri bulunan kişiler,
– Maddi açıdan eşiyle aynı gelire sahip ya da eşinden daha fazla gelire sahip olan kişiler yoksulluk nafakası alamaz.
Dört çeşit nafaka vardır.
– Tedbir nafakası
– Yoksulluk nafakası
– İştirak nafakası
– Yardım nafakası
Görevli Mahkeme
Nafaka davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakar.