TANIK NEDİR?
Bir olayı görmek ve bilmek tanıklıktır. Hukuk davalarında sahip olduğu bilgileri söyleyen davalı ve davacı dışı kişiler tanıktır. Tanık her dava için büyük önem arz etmektedir ve tanıklık bir kamu görevidir. Boşanma davalarında da tanıklığın önemi büyüktür. Boşanma davalarında kişilerin yazılı olarak bir delilleri genel olarak olmadığından dolayı tanığa başvurulur. Tanıkların esas görevi tarafsız bir şekilde, olan olayları aktarmasıdır. Tarafsız olan tanıkların dava sürecine etkisi de büyüktür. Tanıkların mahkeme huzurunda ifade vermesi gerekmektedir. Noter imzalı yazılı belge gibi durumlar tanıklıkta söz konusu değildir. Tanık, hakim karşısında hakimin yönelttiği sorulara cevap vermelidir. Eğer ki mahkeme tanığın ikamet ettiği bölgede değil ise tanık bulunduğu bölgedeki mahkemeye gidip ifade verebilmektedir. Taraflar arası anlaşmazlıklar için bir çok tanığın dinlenmesi taraflar tarafından istenir. Mahkemede bazı durumlarda hakim tüm tanıkları dinlemez. Aynı olaylara tanık olan ve bu olayın tanıklar tarafından aydınlatılmış olması durumunda hakim diğer tanıkların dinlenmesi durumundan vazgeçebilir.
KİMLER TANIK OLABİLİR?
Boşanma davalarında birinci derece akrabalar da dahil herkesin tanık olması mümkündür. Taraflar arasında olan anlaşmazlıklara konusunda bilgi sahibi olan ve bu bilgiyi 5 duyu organından bir ya da birkaçına dayalı bulunan kişiler tanıklık yapabilirler. Ancak boşanma davalarında taraflardan birinin tanıklık yapabilme durumu yoktur.
Tanık bazı durumlarda tanıklıktan çekilebilmektedir.
a) İki taraftan birinin nişanlısı.
b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi.
c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.
ç) Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar.
d) Üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımları.
e) Koruyucu aile ve onların çocukları ile koruma altına alınan çocuk.
Tanık kişisel nedenlerden dolayı maddi bir kayıp söz konusu olması durumunda ya da herhangi birine zarar verecek ise tanıklıktan çekilme hakkında sahiptir.
DURUŞMALAR YEMİN ETMEK
Tanık olan kişinin çağrıldığı zaman kişi tanıklık yapmak zorundadır. Eğer tanık duruşmaya geldiği zaman yemin etmeyeceğini söyler ise mahkeme hakimi tarafından disiplin para cezasına mahkum edilir ve tekrar dinlenilmesi için yeni bir duruşma tarihi verilir ve bu durum tanığa bildirilir ayrıca tanık yemin etmediği için ertelenen duruşma nedeniyle ortaya çıkan masrafları da ödemek zorundadır. Tanık eğer ki yeni buluşma da tekrar yemin etmek istemez ise disiplin hapis cezası uygulanır. On beş yaşından küçük olan kişilerin yeminin önemini kavrayamayacağından ve ayırt etme gücüne sahip olmayanlar yeminsiz dinlenir.
TANIKLIK ÜCRETİ
Tanıklık için kişilerin kendi işlerini, planlarını düzenlemesi gerekir. Ayrıca tanık duruşmaya giderken yol masrafı da yapmaktadır. Tanıklık yapan kişiye mahkemece takdir olunacak bir tanıklık ücreti ödenir. Tanıklık ücreti, tanık deliline dayanan kişiden peşin olarak alınır ve tanıklık yapan kişiye ödeme yapılır.