Türk Ceza Kanunu’nun Şerefe Karşı Suçlar bölümünün 125. Maddesinde Hakaret suçu düzenlenmiştir. Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil ya da olgu isnat eden ya da sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref veya saygınlığına saldıran kişi hakaret suçu işlemiştir ve cezalandırılır. Hakaret suçunun meydana gelmesi için hangi unsurların olması gerektiği belirtilmiştir ancak hangi kelimelerin hakaret olarak kabul edileceği kanunda madde olarak sayılmamıştır. Hakaret suçunun oluşması için, söylenilmiş olan sözlerin karşı tarafın şeref ve haysiyetini ya da itibarini zedelemesi gerekir, ayrıca bu sözler kişiyi küçük düşüren sözler olmalıdır. Küfür en fazla karşılaşılan hakaret suçlarından olsa da her küfür hakaret sayılmaz ayrıca ağır eleştiri içeren sözler de hakaret olarak sayılmamaktadır. Basit hakaret soruşturma ve kovuşturma işlemlerine başlanılması için mağdurun şikayette bulunması gerekir ancak hakaret suçunun nitelikli halleri şikayete tabi değildir.
BASİT HAKARET SUÇU
Bir kimsenin bir başkasına sövmek suretiyle onur, şeref ve saygınlığının zedelenmesi halinde basit hakaret suçunu işlemiş olacaktır. Fail, mağduru hedef alarak, sesli yazılı ya da görüntülü bir şekilde mesaj ile hakaret ettiği zaman bu durum basit hakaret suçunu oluşturmaktadır.
HAKARET SUÇU DAHA AZ CEZA GEREKTİREN HALLER
- Hakaret suçunun haksız bir fiil nedeniyle işlenmesi
- Hakaretin kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi
- Karşılık olarak hakaret etmek
HAKARET SUÇU NİTELİKLİ HALLERİ
- Kamu görevlilerine hakaret
- Alenen hakaret
- Şehitlere karşı hakaret
- Dini inanç ve düşüncelere hakaret
HAKARET SUÇU ZAMANAŞIMI
Hakaret suçu dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu sürenin geçmesinden sonra hakaret suçundan dolayı şikayete bağlı ya da resen soruşturma açılması mümkün değildir.
HAKARET SUÇU GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Hakaret suçu için görevli olan mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Suçun işlendiği yerde bulunan Asliye Ceza Mahkemesinde dava görülecektir.
Hakaret
Madde 125:
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
(5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Hakaret Suçu Şikayet Dilekçesi
….. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
MÜŞTEKİ: Ad Soyad (TC Kimlik No)
Adres
VEKİLİ: Av. Ad Soyad
Adres
ŞÜPHELİ: Ad Soyad
SUÇ: Hakaret suçu
KONU: Sanık hakkında hakaret suçundan soruşturma başlatılması, soruşturma sonucunda kamu davası açılmasına karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.
AÇIKLAMALAR:
1-) Şüpheli ile müvekkil, bir dönem duygusal bağ kurmuş ve ilişki yaşamışlardır. Tarafların 3 yıl boyunca sürdürdüğü bir ilişki olmuş, daha sonrasında müvekkil, şüpheliden ayrılmıştır. Ancak şüpheli, müvekkilden ayrılmak istemediğini belirtmiş, ayrılık sonrası müvekkille yeniden birleşmek için elinden geleni yapmıştır.
2-) Müvekkilin ayrılık konusunda kararlı olduğunu anlayan şüpheli, müvekkile yönelik hakaret içerikli mesajlar göndermeye başlamıştır. Müvekkile küfür ve eleştiri boyutunu aşan ve hakaret içeren mesajlar göndermiştir.
3-) Şüpheli, hem müvekkilin cep telefonuna hem de sosyal medya hesapları üzerinden hakaret dolu mesajlarını göndermiştir. Söz konusu mesajların dökümanları iş bu dilekçe ekinde sunuludur.
HUKUKİ NEDENLER: TCK, CMK ve ilgili her türlü mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER: Mesaj kayıtları, tanık, bilirkişi ve ilgili her türlü yasal delil.
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek nedenlerle şüpheli hakkında soruşturma başlatılmasını, soruşturma sonunda kamu davası açılması yönünde karar verilmesini saygılarımızla vekaleten talep ederiz.
Müşteki Vekili
Av. Ad Soyad
İmza
Hakaret Suçu Savunma Dilekçesi
İSTANBUL ( ). ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE
DOSYA NO: …/… Esas
SAVUNMADA BULUNAN SANIK: Ad Soyad
MÜDAFİİ: Av. Ad Soyad
MÜŞTEKİ: Ad Soyad
VEKİLİ: Av. Ad Soyad
KONU: Savunmanın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR:
1-) Müvekkil aleyhine hakaret suçu işlediği iddiası ile kamu davası açılmıştır. Müşteki, müvekkil aleyhine olduğunu iddia ettiği delilleri dosya içerisine sunarak müvekkilin cezalandırılması yönünde talebini yinelemiştir.
2-) Öncelikle müvekkil ile müşteki arasında geçen tartışmada müvekkil, hakaret niteliği taşıyan kişinin şeref, onur ve saygınlığını rencide edici kelimeler sarf etmemiştir. Davaya konu olan sözler, tartışma esnasında ifade özgürlüğü içerisinde ve eleştiri mahiyetinde sarf edilmiştir. Müvekkilin müştekiye yönelik ağır bir söz, rencide edici ve küçük düşürücü bir sözü olmamıştır.
3-) Kaldı ki, müştekinin dinlenmesini talep ettiği ve bir önceki duruşmada beyanı alınan tanık, müştekinin iddia ettiği sözlerin müvekkil tarafından söylenmediğini belirtmiştir. Tanık, aksine müştekinin ağır sözler söylemesi üzerine müvekkilin sinirlendiğini ancak iddia edilen sözler kadar ağır olmayan sözler söylediği belirtilmiştir.
4-) Müvekkil hakkında açılan kamu davasında, davaya konu olan hakaret suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle mahkemenin beraat kararı vermesini talep ederiz.
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan ve gerekçelendirilen nedenlerle; müvekkil hakkında beraat kararı verilmesi gerektiği, mümkün değilse müvekkil lehine hüküm kurulmasını saygılarımızla vekaleten talep ederiz.
Sanık Müdafii
Av. Ad Soyad
İmza